.Α. ΒΙΒΛΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

exo-45e.jpg   

Τελευταίο άλμπουμ.Κυκλοφόρησε το Γενάρη του ’08 απο τις εκδόσεις Λιβάνη.Περιέχει τα σχέδια του Ιωάννου που δημοσιεύθηκαν στο «Αthens Voice » το ’07.

            

                   .exo-dimshes-a.jpg

 Η πρώτη τρισημισυετία τουΚ. Καραμανλή, 2004-2007,σε γελοιογραφίες και σατυρικά στρήπ που δημοσιεύτηκαν στο¨Εθνος» και το «Εθνος της Κυριακής».Κυκλοφόρησε απο τις εκδόσεις Λιβάνη,το Δεκέμβρη του ΄07

Αλμπουμ και αφιερώματα του Ιωάννου,που κυκλοφόρησαν ως το ’94.  Εξαντλημένα σήμερα.

exo-books-c.jpg

5 σκέψεις σχετικά με το “.Α. ΒΙΒΛΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

 1. Κύριε Ιωάννου, γεια σας
  Από καιρό ήθελα να σας στείλω σε μήνυμα τις παρακάτω σκέψεις. Τελικά προτίμησα να τις γράψω εδώ, μήπως διαβαστούν και από άλλους που σκέφτονται τα ίδια.
  Πιστεύω ότι το γεγονός ότι είναι εξαντλημένα τα παραπάνω άλμπουμ σας είναι τεράστιο έλλειμμα για όποιον θέλει να κατανοήσει ουσιαστικά ή να βοηθήσει τις νεότερες γενιές πώς έχει εξελιχθεί η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’70 κι έπειτα. Προσωπικά έχω αξιοποιήσει αρκετές φορές γελοιογραφίες σας στα μαθήματά (είμαι φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) ως υλικό για αφόρμηση.
  Αντιγράφω εδώ κάτι που λέει για εσάς ο Νίκος Κουνενής στα “Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης”, γιατί με εκφράζει απόλυτα: “Ξύνοντας με το πενάκι του τους σαθρούς σοβάδες του επίσημου πολιτικού λόγου, ο μεγάλος αυτός γελοιογράφος καταφέρνει να αναδείξει με εντυπωσιακούς τρόπους τις αθέατες πλευρές των κυρίαρχων κοινωνικοπολιτικών πρακτικών, να ξεμπροστιάσει τους σοβαροφανείς εκπροσώπους τους, να αποκαλύψει με φαντασία και ανατρεπτικό χιούμορ τα θεμελιακά διακυβεύματα της εκάστοτε συγκυρίας, σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον προπαγανδιστικό λόγο των κυβερνητικών ή μιντιακών opinion makers.”
  Στο παραπάνω συμπληρώνω απλώς ότι θεωρώ τις γελοιογραφίες σας μια από τις σημαντικότερες πηγές για τους ιστορικούς του μέλλοντος.
  Δυστυχώς, φρόντισα να εξασφαλίσω ελάχιστα μόνο από τα παραπάνω άλμπουμ, πριν αυτά εξαντληθούν, γιατί νόμιζα ότι θα με περιμένουν πάντοτε σε ένα βιβλιοπωλείο να τα αγοράσω, όποτε εγώ θελήσω. Είχα όμως φυλαγμένα σε ένα χαρτοκιβώτιο τα περισσότερα από τα ολοσέλιδα “επεισόδια” που δημοσιεύατε στο “Σχολιαστή”, το “Ποντίκι”, την “Πρώτη” και την “Ελευθεροτυπία” στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Πριν πετάξω κάθε έντυπο, έκοβα και κρατούσα πάντα τον Ιωάννου. Αυτό το χαρτοκιβώτιο μάλλον πετάχτηκε κατά λάθος στην τελευταία μετακόμιση πριν από μερικά χρόνια (αν και ποτέ δεν έχω πάψει να ψάχνω, με την ελπίδα ότι δεν έφυγε από το σπίτι τελικά). Όταν συνειδητοποίησα την απώλεια, νόμιζα ακόμη ότι μπορώ να βρω τις ολοκληρωμένες εκδόσεις. Η απογοήτευσή μου ήταν μεγάλη στη συνέχεια, όταν οι έρευνές μου στα βιβλιοπωλεία και στο διαδίκτυο απέβαιναν άκαρπες.
  Ο λόγος όμως που σας γράφω τώρα είναι κυρίως για να πω την πρότασή μου:
  Αν βέβαια δεν προτίθεστε ή δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει ανατύπωση των άλμπουμ, για να ξαναδιατεθούν στην αγορά, θα μπορούσατε να αναθέσετε να ψηφιοποιηθούν και να αναρτηθούν στον ιστότοπό σας. Ξέρω, είναι χρονοβόρο, αλλά με λίγη βοήθεια από φίλους, μπορεί να γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται απλός (οικιακός) τεχνολογικός εξοπλισμός, στοιχειώδεις γνώσεις ψηφιακής τεχνολογίας και φυσικά καλή διάθεση και προσωπικός χρόνος. Θα μπορούσε να γίνει και με τη μορφή συλλογικού project. Εγώ έχω τον εξοπλισμό και τις γνώσεις και χρόνο θα βρω… Λάβετέ με υπόψη σας, αν το αποφασίσετε.

  Εύχομαι να έχουμε όλοι μας μια καλύτερη χρονιά από αυτή που πέρασε.

  Με άπειρη εκτίμηση
  Ιωάννα Χαλισιάνη

  Μου αρέσει!

  • Ευχαριστώ πολύ για το γράμμα σας καιτις τιμές που μου αποδίδει.Η απόσυρση αυτών των άλμπουμ πρώτ απ όλους δημιουργεί έλλειμα σε μένα και δέν έχω βρεί τρόπο να το καλύψω.Σίγουρα σκέφτομαι την πρότασή σας και ευχαριστώ για την προσφορά σας.
   Γ. Ιωάννου

   Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Κύριε Ιωάννου, πεσατε στα χέρια μου σε ένα φιλικό σπίτι, ενός ανθρώπου που έχει τη συνήθεια να έχει διαμάντια. Θεωρώ την δουλειά σας ανεκτιμητη και θα κάνατε κι εμένα πολύ χαρούμενο αν έβρισκα τα βιβλία σας σε ψηφιακή μορφή. Αλλά ακόμη πιο χαρούμενο αν μπορούσα να έχω στα χέρια μου τις έντυπες μορφές.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s